Historie

De broers Jos en Rijk Van Vulpen beginnen in 1940 een orgelmakerij, die inmiddels deel uitmaakt van een historische rij van Utrechtse en Nederlandse orgelmakers. De broers hebben strikte principes. Een goed orgel wordt gemaakt van de allerbeste materialen en alle onderdelen - van pijp tot kas – vervaardig je zelf.  Van meet af aan blijkt er vraag te zijn naar die kwaliteit. In ruim 75 jaar bouwen en restaureren de broers, uitgebreid met Evert van Vulpen, honderden pijporgels. Grote en kleine instrumenten. Voor kerk en huis. In Nederland en daarbuiten. U kunt hier een boekje over deze historie downloaden. (Het downloaden kan even duren).

Groei

Al snel beginnen er opdrachten te komen voor nieuwbouw en restauratie. Na de Watersnood van 1953 voorziet onze firma veel Zeeuwse gemeenten van een nieuw instrument. Onder invloed van vooral de Deense orgelbouw worden veel orgels opgeleverd in de zogenaamde Neobarokke stijl.  We voeren ook tal van restauraties uit, waaronder iconen van Nederlands’ orgelpracht. Lange tijd bouwt onze firma ook huisorgels volgens een modern concept, waarvan er meer dan 100 hun weg vinden naar orgelliefhebbers. De firma groeit en verhuist in 1949 naar de Ambachtstraat in Utrecht, een toepasselijk adres. Het bedrijf bloeit, talloze instrumenten ontstaan daar. Bijna 40 vakmensen werken er. Eind 20ste eeuw verhuizen we naar ons huidige atelier, aan de Tennesseedreef in Utrecht.

Ontwikkeling

Gaandeweg verandert de klank van onze orgels. Die wordt voller, ronder, geïnspireerd op het Hollandse orgel van de 17e eeuw. Ook bij restauraties wordt uitgegaan van andere principes, met meer respect voor de oude makelij. Voor deze ontwikkeling is het nodig dat je als orgelmaker alles zelf kunt maken: authentiek orgelmetaal, spaanbalgen, staartklavieren en zo voort. Ook het uiterlijk van de orgels verandert, de kassen krijgen meer reliëf. Daar hebben we eveneens een reputatie. Onze orgelkassen zijn hoogstaand meubelmakers werk, het snij- en beeldhouwwerk wordt vervaardigd door kunstenaars.We beschikken over een zeer modern orgelatelier, waar alle werkzaamheden aan en voor een orgel in één vloeiende gang door het gebouw plaatsvinden.