Orgel TivoliVredenburg in gebruik

Op vrijdag 25 augustus werd het door ons gemaakte orgel voor de concertzaal van TivoliVredenburg in Utrecht feestelijk in gebruik genomen. Dat gebeurde bij 2 gelegenheden: met een presentatie van het orgel en in het officiele openingsconcert van het Festval Oude Muziek. Het orgel is er gekomen na tientallen jaren discussie. Daarvan was het resultaat, dat TivoliVredenburg waarschijnlijk de eerste concertzaal ter wereld is, die als vast orgel een Barok instrument heeft gekregen. De firma Van Vulpen mocht dit prestigieuze instrument vervaardigen, in nauwe samenwerking met adviseur, orgelcomité, TivoliVredenburg en vele anderen. Het orgel heeft een sterk afwijkend uiterlijk doordat het is ontworpen als een bouwkundig element van de zaal, schepping van architect Hertzberger. Op deze video's kunt u zien hoe we het orgel ambachtelijk vervaardigden.

In de presentatie 's middags vertelde adviseur Peter van Dijk over het tot stand komen van het orgel. Hij demonstreerde ook de mogelijkheden ervan, zowel in werken voor orgel solo, als met voorbeelden van het orgel als volwaardige orkest- of begeleidingspartij. Er was een rondetafel-panel, waaraan ook Adjan Smitsman, directeur van Gebr. Van Vulpen deelnam. Daarna mocht hij als eerste de symbolische sleutel van het orgel overhandigen. In de avond bespeelde Lorenzo Ghielmi het orgel in 2 werken voor orgel solo van Bach. Daarna mocht het orgel een prominente rol spelen in de cantate van Bach 'Geist und Seele wird verwirret'. Hier kunt u het concert alsnog beluisteren.

Met dit bijzondere orgel voor de (historische) concertpraktijk heeft onze firma een nieuwe stap gezet in haar ontwikkeling. De dispositie is als volgt:

Hoofdwerk Nevenwerk Pedaal
Prestant 8' Gedekt 8' Subbas 16'
Holpijp 8' Fluit 4'  
Octaaf 4' Quintfluit 3'  
Quint 3' b/d Fluit 2'  
Octaaf 2' Tertstfluit 1 3/5'  
Terts 1 3/5' Fagot 16' b/d  
Mixtuur III-IV Dulciaan 8'b/d