Nieuwe directie

Na meer dan 40 jaar gewerkt te hebben voor de firma, vanaf 1997 als directeur, treedt Rijk van Vulpen (1955) vanaf januari 2017 terug als directeur-eigenaar van orgelmakerij Gebr. Van Vulpen. Hij wordt opgevolgd door Adjan Smitsman (1989), de nieuwe directeur-eigenaar, die vanaf 2007 bij het bedrijf werkzaam is. Hieronder de scheidende en de nieuwe directeur-eigenaar van orgelmaker Van Vulpen.

Rijk van Vulpen is de zoon van Jos van Vulpen, die samen met broer Rijk sr. in 1940 de orgelmakerij Van Vulpen oprichtte. Rijk jr. kwam in 1974 in de zaak, waar hij op verschillende plekken werkte.

In 1985 trad hij toe tot de directie, in 1997 werd hij directeur-eigenaar door het overnemen van de firma van zijn vader en oom. Zo heeft Rijk jr. ruim 40 jaar bijgedragen aan de ontwikkeling van het bedrijf, waarvan bijna 30 jaar in een leidende rol. Onder zijn directie werden belangrijke orgels gebouwd of gerestaureerd, zoals de Hervormde Kerk Ouddorp, de Gereformeerde Gemeente te Gouda, of de Broederenkerk te Deventer en recent het Bätzorgel van de Grote Kerk in Weesp. Hij verhuisde de orgelmakerij uit de sfeervolle, maar beperkte werkplaats in de binnenstad van Utrecht naar een op maat gemaakt modern atelier in de Overvecht. Door zijn uitstekende bedrijfsvoering slaagde Rijk er ook in, om de orgelmakerij Van Vulpen in krimpende tijden te continueren als één van de vooraanstaande orgelmakers van Nederland. Gedurende 75 jaar hebben zo leden van de familie Van Vulpen aan het roer gestaan. Rijk blijft nog voorkomende werkzaamheden verrichten, ook als adviseur van het bedrijf.

Adjan Smitsman is een ‘orgelman’ in hart en nieren. Hij volgde een opleiding op het gebied van werkvoorbereiden  en leidinggeven in de meubel- en interieurbouw. Bij Van Vulpen heeft hij de afgelopen 10 jaar tal van werkzaamheden verricht. Hij kent het vak en het bedrijf dus uitstekend en fungeerde de laatste tijd als de rechterhand van Rijk van Vulpen. Vanaf 1 januari 2017 neemt hij de zaak over, een stap die zorgvuldig is afgestemd met de collega’s op de werkvloer en ieders steun heeft. Adjan wil de kernwaarden van vakmanschap, traditie en kwaliteit, waar Van Vulpen voor staat, koesteren, maar ook nieuwe accenten aanbrengen. Zo gaat hij sterk inzetten op de verdere verbreding van het werkterrein naar orgels met een eigentijds karakter, inclusief elektronische registratie-hulpmiddelen. Ook wil hij vaker met het bedrijf naar buiten treden, onder meer door de externe communicatie eigentijdser te maken. Adjan speelt als amateur ook graag zelf orgel.